Att veta för att lyckas


fjäll

För att lyckas med odling i Lappland krävs extra mycket kunskap. Vanliga trädgårdsråd går inte att direkt applicera på den verklighet som råder här. Den som får veta hur förutsättningarna ska utnyttjas till sin fördel får också framgång i grönsakslandet och rabatterna. Att förmedla en sådan anpassad kunskap till fler odlare är vårt mål.

Vi förmedlar kunskap om trädgård i Lappland genom att genomföra kurser och seminarier inom trädgård, såväl i egen regi som genom olika studieförbund. Vi genomför skolprogram och guidningar, och tar även emot studiebesök med demonstation av praktiska exempel bl.a. i vår egen trädgård.

Odlingskurser hos Trädgårdsduon rosa lapponica

Är du en kunskapstörstande och grävsugen odlare med ambitiösa planer som suktar efter odlingstips som funkar även i norr? Då är förmodligen våra odlingskurser något för dig! För hos oss ligger fokus på odling i tuffa zoner. Under våra kurser får du tips om växterna som verkligen toktrivs i norr, grönsakerna som växer med raketfart när de gödslas med midnattssol och rosorna som älskar fjällnära klimat. Vi lyfter fram alla de möjligheter och positiva förutsättningar som ges i odlingszon 7. När du gått en kurs hos oss kommer du aldrig mera att säga "Hä gå int hänna" utan "Tänk ändå va allting ha lätt för å väx här". Välkommen till oss!

Grönsak Ett: Helgkurs 11-12 juni, från lördag lunch till söndag lunch

En grundläggande kurs för dig som vill lära dig att odla och lyckas med enkla basgrönsaker. Vi startar med det viktigaste: jorden som dina grönsaker ska trivas och växa i, och fortsätter med kompost, gödsel, bevattning, marktäckning och gräsklipp. Vi går igenom vårbruksysslorna i ett grönsaksland, hur man organiserar odlingen i en köksträdgård samt växelbruk. Vi tittar även på grundläggande växthusodling och berättar hur man kan göra vin av rabarber och maskros. Eftersom säsongen just har startat fokuserar vi på tidiga grönsaker och ger tips om lämpligt sortval för odling i norr. Och du får förstås ett PotÄrtdiplom efter avklarad kurs!

Trädgårdsdesign - baskurs: Helgkurs 3-4 september från lördag lunch till söndag lunch

Utifrån processen med Mästarrabatten 2015 lär Mariana ut konsten att skapa trädgårdar med en norrländsk själ. Syftet med kursen är att deltagarna ska skaffa sig grundläggande basverktyg för att själva kunna gestalta sin drömträdgård. Vi går igenom grunder i design, gestaltning och problemlösning, samt trädgårdens rum och underliggande struktur. Vi ägnar oss åt färg och komposition, olika stilriktningar och berör några epoker i trädgårdskonstens historia. Vi pratar om växtval för nordliga trädgårdar, och om förutsättningar med klimat och jord. Vi använder praktiska exempel från trädgården och förstår lättare hur verktygen kan omsättas i verkligheten. Vi gör övningar enskilt och i grupp.