Whisky- och ölfestivalen i Eon arena verkar ha kommit för att stanna. I fjol blev det en succé och i år kom ännu fler besökare.

– Det går en buss i timmen från Sundsvall och en buss varannan timme från Härnösand, med besökare hit, säger Åke Norin, projektledare som driver företaget Mittevent med sin bror Reine som arrangerar festivalen.

Intresset i år är så stort så att Åke Norin redan nu kan lova att det blir ett arrangemang även nästa år. Det handlar om den enda whiskyfestivalen norr om Stockholm.

– Jag tyckte att även vi som bor i Norrland ska kunna få chansen att testa olika drycker.

Nu var det inte endast whisky och öl som besökarna kunde prova. Det fanns även lokalt producerade livsmedel, andra spritdrycker, vin och mjöd från utspridda orter i Västernorrland.

– Nästa år blir det fler lokala producenter som kan komma hit. Jag vet att det finns fler bryggerier som är på gång.

I en av montrarna gick det att provsmaka mjöd som bland annat innehöll blåbär från Matfors och tallskott från Lundegård.

– Det smakar inte öl, utan mer åt vinhållet och det är tänkt som en dryck till vilt, säger Christer Hult, som företräder företagen Ch-produkter och Lundegård.

Inte långt ifrån i en annan monter serverades tre olika sorters gin från Härnösand. Bland annat ett gin som tagit Europa med storm.

– Vi exporterar till tio olika länder, berättar Jon Hillgren, Hernöbränneri. Den första flaskan släppte vi den 1 december 2012. Ett av våra gin är det mest prisbelönta ginet i Europa och vi har också fått utmärkelsen The Spirits Business Grand Master 2013.

Just nu ligger produktionen på 20 000 flaskor per år. Jon Hillgren räknar med att man snart kommer att nå en produktion på 40 000.

– Det har gått fortare än vad vi räknade med i starten.

Åke Norin tycker att Eon arena är en bra plats för festivalen.

– Ja, det visar att man kan göra större arrangemang utanför Sundsvall.