Det är klent på läktarna när Timrå IK spelar.
Men när det vankas starkare saker i ishockeytemplet vallfärdar folket till Eon arena.
Det gör att vårens Öl- och Whiskyfestival kommer tillbaka igen.

FAKTA

Whisky

Spritdryck gjord av spannmål, med ursprung i Skottland och Irland. Alkoholhalten är oftast 40% ibland högre. Det finns tre huvudtyper av skotsk whisky: grainwhisky, av en jäsbar vört av främst omältade sädesslag, maltwhisky, av malt, korn som genomgått maltning (börjat gro) samt blended whisky en blandning mellan grain- och maltwhisky. Malten till maltwhisky torkas i (oftast) torveldad ugn, vilket ger den karakteristiska röksmaken.

I maj förra året hölls den första Öl- och whiskymässan i Timrå. Den hölls på Eon Arena och intresset för provsmakningar och föreläsningar var stort. Så stort att det blir en ny mässa/festival nästa år.

Den här gången kommer det även att finnas choklad, vin och kaffe på mässan och det gör att man delar upp den i två avdelningar. Öl och whisky kommer som förra gången att hålla till i A-hallen och de andra godsakerna blir placerade i B-hallen. Men det blir även en del andra förändringar.

– Det blir fler mikrobryggerier i år. Sist hade vi all öl i en bar nu kommer vi att sprida ut det gör att det blir lättare att hitta, säger Åke Norin, projektledare för Mid Sweden Beer & Whiskyfestival.

Vid förra mässan kom det en ambulerande mjödbryggare i buss till Eon Arena. Bussar till Timrås ishockeytempel är också en vanlig företeelse och inför den kommande Öl och whiskyfestivalen ska det ordnas med busstransporter.

– Vi hade abonnerade bussar från Sundsvall och Härnösand sist och den här gången ska vi försöka utöka bussförbindelsen med ett par städer till, säger Åke Norin.

Under den första Öl- och Whiskyfestivalen i Timrå hade man en del olika specialinbjudna gäster. En var Bosse “bildoktorn” Andersson som stod och serverade prover på whisky samtidigt som han berättade om en whiskyresa i Skottland.

Om det kommer några kända namn till nästa festival är inte klart ännu men Åke Norin menar att det mycket väl kan bli så.

Öl- och Whiskyfestivalen är den enda stora mässan av det här slaget i norra Sverige och redan nu är det flera utställare som bokat in sig till mässan. Åke Norin räknar upp ett tiotal namn och han vet att det blir fler.

– Jag tror stenhårt på den här grejen och det är flera som ringer och frågar om vi ska ha en festival igen, säger Åke Norin.