En trädgårdsvallfärd (utdrag)

som pilgrim till gröna paradis

Göteborg

I alla tider har människor vallfärdat till mytomspunna platser. Eftersom det himmelska paradiset gärna liknas vid en trädgård, ligger det nära till hands att också göra en vallfärd till jordiska trädgårdar för att fundera över hemligheten kring vad det är som gör vissa trädgårdar mera magiska än andra, och vad de lär oss om konsten att skapa en trädgård med en tydlig utstrålning. Här följer några intryck från en sådan vallfärd till trädgårdar i Sverige och Tyskland.

Vårt första mål var Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare by nära Rättvik, främst för att titta på den s.k. Morarosen. Doft var viktigt för Karlfeldt, och minnet av den kryddiga doften från floxen tog vi med oss på färden.

Göteborg

I år genomfördes utställningen Göteborgs Lustgårdar, och dit har det minsann vallfärdat hundratusentals intresserade. I Trädgårdsföreningen hittade vi flera fina utställningsträdgårdar, bl.a. av Piet Oudolf och Gert Wingårdh. Rosariet har omgestaltats av Ulf Nordfjell, och nu på hösten blommade perennerna vackert när rosorna gjort sitt. Samme Ulf Nordfjell hittade vi i Göteborgs botaniska, där hans berömda Chelseaträdgård nu byggts upp. På Gunnebo slott slutligen demonstrerade man färgmatchade grönsaksrabatter, och välsmakande rätter i restaurangen.

Norrvikens Trädgårdar har länge stått på önskelistan över besöksmål. Äntligen kom vi dit! Och vi blev inte besvikna. Det ÄR verkligen en magisk plats. Rudolf Abelin skapade något helt unikt mellan Hallandsåsens stora träd och havet. Här finns barock och renässans, fruktträdgård, en japansk trädgård, en vattenträdgård, en trädsamling och mycket mer. Åk hit och njut av en säregen plats med stark utstrålning!

I Tyskland passade vi på att besöka några riktiga storheter i trädgårdsvärlden. Landskapsparken i Wilhelmshöhe i Kassel var en fantastisk plats. Enormt stort så vi fick inrikta oss på en del. Slingrande vägar, gräsmattor som avlöstes av dungar med träd med olika karaktärer, vatten i alla skepnader och förstås tempel, statyer och ruiner som gjorde intrycket komplett. Även i Wörlitzer Anlagen bjöds vi på en magnifik landskapspark, fast där var landskapet plattare och mera lättgånget. Här kunde man åka handvevad färja över sjön!

Bornim

Slottet Sanssouci var kanske inte lika imponerande som dess lilla gäststuga – den var ca 3 gånger så stor som Drottningholm… Här fanns också ett kinesiskt hus med tingeltangel, fontäner – och massor av turister. I Oranienbaum var det lite lugnare. Holländsk barockmiljö med perfekt klippta växter och ett imponerade orangeri.

En höjdpunkt var besöket i Perenn-Påven Karl Foersters trädgård i Potsdam. Jo, han kallas så eftersom han är pappa till massor av riddarsporrar, astrar – och bergenior. Den nedsänkta trädgården är mest känd, och här brann allt av höstfärger tillsammans med astrar i klara nyanser. Otroligt vackert – och en fantastisk plantskola.

Rosenlund

På hemvägen besökte vi bl.a. den japanska trädgården i Ronneby Brunnspark, Rosenlunds rosarium och Wij Trädgårdar i Ockelbo. I den sistnämnda spelade ljuset i gräsens vippor, sevärt trots att säsongen egentligen var över.

Hösten är en utmärkt tid att besöka trädgårdar. Mindre folk att trängas med, allt är uppvuxet och färgerna är vackra. En resa som gav oss många insikter och mycket inspiration!